Ved oppløsning av et ekteskap må det som oftest tas stilling til hvordan ektefellenes verdier og eiendeler skal fordeles. I slike situasjoner kan det oppstå risiko for at en av partene forsøker å unndra midler fra delingsoppgjøret eller på annen måte vanskeliggjør den andres rett til en rimelig del av felleseiet. For å motvirke slike disposisjoner, gir ekteskapsloven § 91 adgang til å begjære midlertidig forføyning.
Et typetilfelle hvor behovet for rettslig sikring aktualiseres, er når ektefellene er sameiere av en bolig, men hvor kun én av dem står som hjemmelshaver. En stor del av ektefellenes felles verdier vil ofte være bundet opp i nettopp boligen, og dersom forholdet mellom partene er konfliktfylt, kan det oppstå berettiget frykt for at den som ikke har hjemmel, ikke vil få sin rettmessige andel av salgssummen. Slike situasjoner kan forverres dersom det foreligger mistanke om økonomisk illojalitet, for eksempel i form av sløsing, skjuling av verdier, disponering i strid med felleseieprinsippet eller fordi partene har et anstrengt forhold seg imellom.
Lovgrunnlaget og systematisk plassering
Ekteskapsloven § 91 lyder:
«Er det etter at separasjon er krevd eller søksmål om skilsmisse er reist, grunn til å frykte at en ektefelle vil unndra eiendeler fra delingen eller på annen måte gjøre det vanskelig å oppfylle den andre ektefellens rettigheter etter kapitlene 12 til 14, kan vedkommende ektefelle kreve midlertidig forføyning etter tvisteloven kapittel 32 og 34.»
Bestemmelsen gir adgang til å sikre rettigheter som springer ut av reglene om formuesforhold mellom ektefeller, jf. kapittel 12 til 14 i ekteskapsloven. Den henviser videre til tvisteloven kapittel 32 og 34, som regulerer henholdsvis generelle bestemmelser om midlertidige forføyninger og reglene for midlertidige forføyninger til sikring av krav.
Vilkårene for midlertidig forføyning
Etter tvisteloven § 34-2 må to kumulative vilkår være oppfylt:
- Sannsynliggjøring av kravet
- Sannsynliggjøring av sikringsgrunn
Det første vilkåret innebærer at det må foreligge en alminnelig sannsynlighetsovervekt for at det aktuelle kravet består. Retten må her foreta en prejudisiell vurdering av hovedkravet, til tross for at forføyningen bare har midlertidig virkning.
Det andre vilkåret, sikringsgrunn, foreligger etter tvisteloven § 34-1 første ledd bokstav a, dersom «saksøktes adferd gjør det nødvendig med en midlertidig sikring av kravet fordi forfølgningen eller gjennomføringen av kravet ellers vil bli vesentlig vanskeliggjort.» (min understreking).
Ordlyden tilsier at det må være en betydelig risiko for at den endelige gjennomføringen av kravet kan forspilles dersom forføyning ikke gis. Rettspraksis legger til grunn at dette vilkåret stiller relativt strenge krav til fare for rettstap.
Særtrekk ved ekteskapsloven § 91 – senket terskel for sikringsgrunn?
Et sentralt spørsmål er hvorvidt ekteskapsloven § 91 representerer en særregel som innebærer en lavere terskel for å få medhold i krav om midlertidig forføyning, sammenlignet med de alminnelige reglene i tvisteloven. Bestemmelsens ordlyd – særlig uttrykket «gjøre det vanskelig å oppfylle» – kan tilsi at det er tilstrekkelig med en reell og begrunnet frykt for illojale disposisjoner, uten at det nødvendigvis foreligger konkret bevis for at verdier vil bli unndratt.
Dette står i kontrast til tvisteloven § 34-1 første ledd bokstav a, som stiller krav om at gjennomføringen av kravet ellers vil bli «vesentlig vanskeliggjort». Den språklige forskjellen mellom «gjøre det vanskelig» og «vesentlig vanskeliggjort» tilsier isolert sett at terskelen for at det skal foreligge sikringsgrunn etter ekteskapsloven § 91 er lavere. Denne forståelsen støttes også i rettspraksis, som klart har anerkjent bestemmelsen som en lex specialis med en selvstendig og lavere terskel for regulering av sikringsgrunnlaget
I Rt. 2003 s. 750 sluttet Høyesteretts kjæremålsutvalg seg til lagmannsrettens syn om at ekteskapsloven § 91 utgjør en uttømmende regulering av adgangen til å begjære midlertidig forføyning i saker som gjelder rettigheter etter ekteskapsloven kapittel 12 til 14. Lagmannsretten uttalte i den forbindelse:
«Etter lagmannsrettens oppfatning gir ekteskapsloven § 91 en uttømmende regulering av adgangen til å begjære midlertidig sikring av rettigheter som nevnt i ekteskapsloven kapittel 12 til 14. [...] Det kan ikke være meningen at midlertidig sikring av pengekrav skal kunne kreves etter to forskjellige regelsett med ulik regulering av sikringsgrunnen.»
Dette synspunktet er senere fulgt opp og presisert i lagmannsrettens praksis. I LB-2024-122964 uttalte retten:
«Ekteskapsloven § 91 er altså en spesialbestemmelse som går foran tvistelovens regler om midlertidig forføyning. Ordlyden ‘gjøre det vanskelig å oppfylle’ tilsier at terskelen ikke er veldig høy. Det skal dermed ikke mye til før vilkåret er oppfylt.» (min understreking).
Uttalelsen bekrefter at det gjelder en lavere terskel for å konstatere sikringsgrunn etter ekteskapsloven § 91 enn etter tvisteloven § 34-1. I praksis innebærer dette at en ektefelle – ved en begrunnet og reell frykt for illojale disposisjoner – kan få medhold i krav om midlertidig forføyning, for eksempel i form av kontofrysing, tinglysing av rettigheter eller forbud mot salg av eiendom, uten at det foreligger konkrete bevis for nært forestående eller faktisk gjennomførte disposisjoner.
Praktisk betydning
I situasjoner hvor det er behov for å sikre verdier frem til det foreligger en løsning i skifteoppgjøret, kan bestemmelsen i ekteskapsloven § 91 ha stor praktisk betydning. Den fungerer da som et effektivt verktøy for å bevare status quo og forhindre at verdier forspilles eller fjernes før delingen er gjennomført. Den reduserte terskelen for sikringsgrunn bidrar til å beskytte mot strategiske eller illojale handlinger som kan undergrave rettferdigheten i delingsoppgjøret, og bidrar således til å ivareta balansen mellom partene i en sårbar overgangsfase.
Dette gjør ekteskapsloven § 91 særlig egnet i saker hvor den økonomiske asymmetrien er stor, eller der den ene parten har kontroll over midler som utgjør vesentlige deler av felleseiet – typisk fast eiendom, aksjer, firmainteresser eller større kontantbeløp.
Oppsummering
Ekteskapsloven § 91 gir ektefeller et effektivt virkemiddel for å sikre økonomiske rettigheter under delingsoppgjøret, med en lavere terskel for sikringsgrunn sammenlignet med tvisteloven. Dette gjør bestemmelsen særlig viktig for å beskytte mot illojale handlinger og for å sikre rettferdighet i oppgjøret.