Tidligere styreleder i et skipsverft ble i lagmannsretten dømt til å betale 120 millioner kroner i erstatning til verftets konkursbo. Styreleders opptreden ble av en enstemmig lagmannsrett vurdert til å være uforsvarlig, illojal og i øvre sjikt av uaktsomhetsansvaret. Han kunne derfor holdes personlig erstatningsansvarlig etter aksjeloven § 17-1 første ledd. Saken viser at man som styremedlem er eksponert for stor økonomisk risiko og at det er viktig å opptre lojalt i forhold til selskapets interesser og forpliktelser.
Styreansvarsforsikring
Styreleder var ansvarsforsikret hos Tryg Forsikring med en forsikringssum på 30 millioner kroner. Tryg Forsikring ble derfor solidarisk ansvarlig for å betale 30 millioner kroner til konkursboet.
Bakgrunnen for saken
Verftet gjennomgikk i 2019 en rekonstruksjon, og ble senere kjøpt opp av et kroatisk selskap. Ved oppkjøpet gikk også hovedeieren i det kroatiske selskapet inn som styreleder i verftet. Kort tid etter oppkjøpet ble det et anstrengt forhold mellom ledelsen i verftet og styreleder, noe som førte til at både daglig leder og finansdirektør forlot selskapet.
Både ledelsen og bankene uttrykte tidlig bekymring knyttet til styreleders forvaltning av verftet, noe som i all hovedsak knyttet seg til manglende etterlevelse av verftets forpliktelser overfor bankene og andre underleverandører. Styreleder hadde bevisst tilbakeholdt betalingen overfor en underentreprenør og samtidig forsøkte å reforhandle kontrakter, noe lagmannsretten mente var en strategi for å forsøke å presse ned prisene. Manglende betaling hadde ført til at en underleverandør hadde stanset arbeidet på en av verftets båter, B398, hvilket var et av forholdene som bankene var særlig bekymret for.
Økende bekymring hos bankene
Bankene hadde sendt flere henvendelser til styreleder hvor de uttrykte bekymringer uten å få svar, og det ble den 19. juni 2020 varslet at bankene ville vurdere å terminere låneavtalene. Den 23. juni 2020 ble det avholdt et møte med bankene og styreleder. Lagmannsretten har funnet det sannsynliggjort at styreleder under møtet skal ha uttalt at han ikke ville dekke tapet på B398, verken med verftets eller det kroatiske morselskapets midler, og at bankene var «fri til å drive prosjektet for egen regning».
Styreleder skal også ha sagt at han ikke ville betale avtalt beløp på inngåtte kontrakter som han anser som urimelige for verftet. Styreleder var ikke villig til å dekke nedsiden ved prosjektet som underleverandørkontraktene etter hans oppfatning representerte. Målet var å fristille seg selv og det kroatiske selskapet fra forpliktelser pådratt noen måneder tidligere.
Bankene reagerte på styreleders uttalelser og hans manglende adressering av hovedbekymringene som var foranledningen til møtet. Flere møtedeltakere skal ha omtalt møte som svært spesielt og det er blitt beskrevet som «en surrealistisk opplevelse» og «helt eksepsjonelt». En banksjef har også uttalt at styreleders uttalelser representerte den klareste oppsigelsesgrunnen for låneengasjement han hadde hatt på 35 år, og at det ville vært en grov tjenesteforsømmelse å ikke terminere låneengasjementet.
Bankene besluttet etter møtet å terminere låneavtalene, noe som førte til at verftet gikk konkurs kort tid senere. Samme dag som styreleder mottok beskjed om at bankene hadde terminert låneavtalene forsøkte han å overføre 61 millioner fra verftets konti til det kroatiske morselskapet hvor han selv var hovedeier. Overføringen ble imidlertid ikke gjennomført.
Lagmannsretten oppsummerer at styreleders opptreden har vært uforsvarlig, illojal og i øvre sjikt av uaktsomhetsansvaret. Styreleder har hatt en bevisst strategi i strid med verftets interesser, og de reelle målene har hele tiden vært å fri seg selv og det kroatiske morselskapet fra forpliktelser og risikoer knyttet til det pågående prosjektet med byggingen av B398 som styreleder mente ville føre til store tap.
Styreleder kunne etter dette holdes personlig erstatningsansvarlig etter aksjeloven § 17-1 første ledd. Styreleder ble dømt til å erstatte et tap på 120 millioner kroner, hvorav 30 millioner er i solidaransvar med Tryg Forsikring som ansvarsforsikrer.
Hva kan vi utlede fra dommen?
Dommen står i en særstilling ettersom styreleders handlemåte ligger i øvre sjikt av uaktsomhetsansvaret. Selv om avgjørelsen ikke er rettskraftig og kan ankes, illustrerer saken hvordan et styremedlem kan pådra seg et betydelig erstatningsansvar etter aksjeloven § 17-1. Saken understreker også viktigheten av å ha en forsikringsdekning som er tilpasset både styrevervet og selskapets virksomhet, slik at man i større grad har kontroll over den økonomiske risikoen man utsetter seg for som styremedlem.